Brela

Brela su jedno od najposjećenijih i najtraženijih destinacija u Dalmaciji. Obilježena su spektakularnim prirodnim ljepotama, čistim morem i dugim pješčanim plažama. Desetljeća razvitka turizma u ovom posebnom mjestu ogledaju se u modernim hotelima, turističkim naseljima te bogatim sadržajima za turiste koji se u Brelima odluče provesti svoj odmor.

Brela su udaljena samo 15 km od Makarske te 50 km od Splita, centra dalmatinske obale. Za duži izlet možete odabrati i Dubrovnik, udaljen samo 170 km ili posjetiti obližnju Bosnu i Hercegovinu i grad Mostar, udaljen 120 km. Tijekom ljeta u ovom biseru Makarske rivijere održavaju se različiti koncerti, izložbe, ljetno kino, sajmovi i manifestacije poput popularnih Ribarskih večeri. Simbol Brela nesumnjivo je plaža Punta Rata koju je američki časopis Forbes uvrstio među 10 najljepših plaža na svijetu, gdje zauzima visoko 6. mjesto, a proglašena je i najljepšom plažom u Europi. Ovdje ćete pronaći i simbol Brela – Kamen Brela koji je na mnogim razglednicama i fotografijama obišao cijeli svijet.

Uz glasovitu plažu Punta Rata, možete birati i između manjih pitoresknih plaža, stjenovitih plaža za aktivniji odmor, onih gdje možete skakati sa stijena, uživati uz piće u beach baru ili se sunčati na čarobnom bijelom pijesku. Kristalno čisto more u Brelima ima najveće međunarodno priznanje za čistoću mora i okoliša – Plavu zastavu koja se vijori na tri plaže (Punta Rata, Berulija i Stomarica). U Brelima možete uživati i u bogatoj povijesti obilazeći mnogobrojne crkve, vrijedne ostatke suhozida Napoleonove ceste ili Kompleks zgrada Bekavci-Ivandić koji je zaštićen kao spomenik kulture. Svakako posjetite i jednu od najstarijih građevina na ovom području, crkvu Sv. Nikole, za koju se pretpostavlja da je sagrađena još u 13. stoljeću.

 

     

    Vrijeme možete provesti i u vožnji kajakom ili biciklom na mnogobrojnim biciklističkim stazama diljem Makarske rivijere i Biokova. Svakodnevno iz Brela kreću i brodići koji voze na dnevne izlete na obližnji Brač i Hvar. Brela su diljem svijeta poznata i po iznimnoj gostoljubivosti svojih mještana koji imaju dugu tradiciju ponude udobnog smještaja u apartmanima i sobama obiteljskih kuća i vila uz bogatu ponudu tradicionalne dalmatinske kuhinje.

    Centar Brela udaljen je od vile Vinka oko 1 km, supermarket se nalazi samo 100 m od kuće, a put do najvećih znamenitosti te brojnih restorana i kafića u centru idealan je za večernju šetnju uz more.